Hørehistorie: Hermine Andersen

Jeg fik mine første høreapparater som 96-årig

En hørehistorie om Hermine Andersen, glad høreapparatbruger fra Bylderup-Bov

Hermine er født og opvokset på Tønder-egnen og elsker marsklandet. Her har hun altid har følt sig hjemme, og hun kommer her stadig gerne for at gå tur med sin familie. Vi møder Hermine, som er blevet 96 år. Hermine har netop fået sit første sæt høreapparater, og det har bragt meget glæde ind i hendes hverdag.

Du hører ikke så godt, mor

Hermines skridt hen mod at få høreapparater har været et stykke tid undervejs. Hun har aldrig haft en decideret høreskade men oplever det, som mange andre høreapparatbrugere også oplever. Nemlig at hørenedsættelsen kom langsomt snigende.

Man går langsomt fra at være normalthørende til at erkende, at der er for meget af hverdagen, der går uopdaget hen, fortæller Hermine.

Hun fortæller også, at hendes børn i det sidste par år har presset på for, at hun skulle have høreapparater. ”Du hører ikke så godt, mor”. Hermine vidste egentlig godt, at der nok var noget om snakken. Hun oplevede ikke nogen problemer, når hun sad og snakkede direkte med en veninde, men når der var flere personer, som snakkede samtidigt, gik det ikke så godt. Hun gik glip af meget af det, som blev sagt.

Min verden er blevet fyldt med nye lyde

Det blev løbende mere og mere vanskeligt at følge med i samtaler og høre klart og tydeligt. Bilerne på vejen, uret på væggen, udsendelserne i radioen og på fjernsynet, ja selv blinklyset i bilen var forsvundet fra hendes lydbillede. Hermine kører nemlig stadig bil, og det var en af de første lyde, hun registrerede med de nye høreapparater.

Kommer der en bil ude på landevejen, kan jeg stoppe helt op i stuen og tænke ”Hov, hvad var det …” Jeg føler selv, at jeg har vænnet mig hurtigt til mine høreapparater, men der dukker hele tiden nogle lyde op, som jeg helt havde glemt eksisterede.

Det er jo lidt som at få et par nye sko

Der er imidlertid et enkelt punkt, hvor Hermine adskiller sig fra den måske mere typiske høreapparatbruger. Hun fik sit første sæt apparater i en alder af 96 år. Som Hermine selv siger, så er det aldrig for sent. Selvom det på mange måder har været en tilvænning at få høreapparater i ørerne, er der ingen tvivl om, at Hermine på den korte tid er blevet rigtig, rigtig glad for dem.

Hermines verden er blevet fyldt med lyde igen, og netop lyden er en stor del af tilvænningen. F.eks. fortæller Hermine at blot sådan en ting som at spise, lyder pludselig anderledes (og lidt højere), og hendes egen stemme har fået en lidt anderledes klang. Men det er en okay lyd, fortæller hun. Den lyder bare lidt anderledes, end jeg er vant til. Hun indrømmer dog, at det er lidt som med et par nye sko: I starten er det nu meget rart at slippe af med dem om aftenen, for ørerne klør lidt sidst på aftenen. De skal jo også vænne sig til, at der sidder ”noget fremmed” hele dagen.

Jeg skal ikke fumle med batterier. Det er virkelig nemt

Hermine har tidligere døjet med en brækket skulder og håndled. Derfor sætter hun stor pris på, at hendes høreapparater er genopladelige. Hun tager dem i om morgenen og tager dem først ud igen, når hun skal sove. De bliver sat til stikkontakten i den medfølgende oplader til natten, og næste morgen er de parat til en ny dags brug – helt uden at bøvle med bittesmå batterier.

I min alder er vi jo ikke så vakse til computere og alt det der. Med mine skader i skulder og håndled er jeg jo heller ikke helt så fingernem mere, så det er virkelig dejligt ikke at skulle håndtere batterier eller at skulle bede om hjælp til det. Det er virkelig ret nemt, for høreapparaterne er tændt helt af sig selv, når jeg tager dem ud af opladeren.

Jeg fik at vide, at jeg måske skulle vente et helt år

Hermine talte i første omgang med familie og venner om det at få høreapparater. Hun fik at vide, at der kunne gå et halvt, ja helt op til år, før hun kunne få dem. I forbindelse med et lægebesøg spurgte hun alligevel sekretæren om mulighederne. Sekretæren hjalp hende videre til Syddansk Høreklinik som et alternativ til den offentlige høreklinik med ventetid. Hemines datter hjalp med et opkald til Syddansk Høreklinik. Herfra gik tingene stærkt. 8 dage senere var Hermine til den første undersøgelse, og inden for en måned kom Jan Agermose fra Syddansk Høreklinik på hjemmebesøg med et sæt nye høreapparater i tasken. Og så kunne Hermine høre.

For Hermine har det været en rigtig god oplevelse at få høreapparaterne. Hun indrømmer, at der nok var en smule forfængelighed blandet ind i hendes modvilje mod at få dem. Nu kan hun godt se, at apparaterne er blevet så små, at de knap nok er synlige. Specielt når de er gemt under håret. Hun har følt sig utroligt godt behandlet af Syddansk Høreklinik hele vejen gennem processen, og hun sætter rigtig stor pris på muligheden for at få et hjemmebesøg fra Jan i stedet for selv at skulle tage ind til høreklinikken.

Et godt råd fra Hermine til dig, der overvejer at få høreapparater

Ved du hvad! Hvis du skal have høreapparater, så skal du tage til Tønder.

Jeg er jo et glimrende eksempel på, at det aldrig er for sent at få stor fornøjelse af høreapparater. Min veninde, som bor ved siden af mig, er 98 år og bruger endnu ikke høreapparater. Jeg har sagt til hende, at det burde hun. Min egen svigersøn hører selv meget dårligt og bruger høreapparater. Han har lige så stor fornøjelse ud af sine høreapparater som mig. Han har også oplevet meget glæde ved den service, som Syddansk Høreklinik tilbyder. Tænk sig, at de kom hjem til mig, og det hele gik så stærkt. Jeg er meget glad ved både mine høreapparater, alle de nye lyde i min dagligdag og den service, som jeg får fra Syddansk Høreklinik.