Hørehistorie: Bent Jespersen, Esbjerg

Min verden blev større med høreapparater

– En hørehistorie om Bent Jespersen, glad høreapparatbruger fra Esbjerg

Bent er – som han selv beskriver det – en midaldrende mand på godt 62 år og en gæv jyde, bosat i Esbjerg sammen med hans dejlige kone Tove. Bents hørenedsættelse blev opdaget relativt tidligt, da han blev kasseret til session. Han havde kørt traktor uden høreværn. Det gjorde man jo dengang. Høreskaden var så slem, at han heller ikke fik lov at komme ind som civil værnepligtig. Det har dog aldrig vippet Bent af pinden, at alle undersøgelserne viste en dårlig hørelse, som han dengang ikke kunne få hjælp til.

”Jeg har jo lært at klare mig og har levet med min hørenedsættelse indtil for små 10 år siden, hvor jeg fik mit første sæt høreapparater. Allerede dengang var det en meget stor hjælp at få. Især til sammenkomster og fester kunne jeg begynde at deltage mere aktivt. Før gik jeg ofte hjem allerede efter middagen. Ør og fortumlet i hovedet og med en overdøvende tinnitus”, fortæller Bent. ”Min kone Tove blev også glad, da jeg fik mine høreapparater. Lige pludselig kunne vi begynde at snakke sammen i stedet for, at hun blev nødt til at råbe til mig”, fortsætter han med smil i stemmen. Tove mener i øvrigt, at det er blevet endnu bedre med de nye høreapparater.

”Jeg fik at vide, at der ikke var noget at gøre ved min hørelse allerede, da min hørenedsættelse blev opdaget som 17-årig. Jeg er glad for, at tiderne skifter, og at den teknologiske udvikling giver os nye muligheder. Det er nu 10 år siden, at jeg fik hjælp fra høreapparater for første gang. Min verden er blevet så meget større”.Bent Jespersen

Der er sket meget, siden jeg fik det første sæt høreapparater

Bent er nu på sit andet sæt høreapparater. Denne gang er det de nyeste Marvel fra Phonak, som er med genopladelige batterier, og som indeholder den nyeste teknologi. Det betyder blandt andet, at de automatisk tilpasser sig den lyttesituation, som Bent befinder sig i. Det gør også, at han ikke længere behøver at tage sin mobiltelefon op af lommen for at besvare et opkald. Han bruger udelukkende teknologien via høreapparaterne.

”Jeg synes, det er befriende at være fri for at bruge den høresnegl til mobiltelefonen. Det er så nemt at tale telefon nu via mine høreapparater. Jeg kan dog godt virke en smule fraværende i starten af opkaldet, fordi jeg jo ikke bruger min telefon til at se, hvem der ringer, inden jeg tager den. Det skal jeg lige vænne mig til”, griner han. ”Jeg synes også, at det er smart med genopladelige batterier. Jeg sætter batterierne til ladning hver aften sammen med min mobiltelefon, og så skal jeg bare huske at sætte høreapparaterne på igen næste morgen”.

Der må være en ny fugleart i Danmark

Med nye høreapparater følger også at skulle vænne sig til både nye lyde og mere lyd. Det er en proces, som også gør, at der af og til skal nogle småjusteringer til. Bent har været nede og få sin første justering og vælger nu også af og til at skrue ned for lyden, når det bliver for meget, eller indtil han har vænnet sig til stemmen på den person, han taler med. ”Måske det skyldes, at det er så mange år siden, at jeg fik min høreskade. Der er virkelig mange lyde, som jeg enten har glemt alt om eller bare ikke har registreret før”.

”Jeg elsker at være i haven, og jeg er blevet meget opmærksom på, hvor mange forskellige fugle vi har herude. Indimellem tænker jeg, at det må være en helt ny fugleart i Danmark”, griner Bent. Han mener i øvrigt, at fugle kan larme lige så meget som et trillebørhjul, der trænger til smørelse, når de først begynder at snakke med hinanden fra trætoppene i haven. Han var også overrasket over lyden fra ringeklokken på cyklen og har tænkt en del over, hvor irriterende han nok har været ind i mellem, fordi han har været god til at bruge den – uden at ane hvor meget lyd den giver fra sig. Der er heldigvis aldrig nogen, der har skældt ham ud for det …

Det har også hjulpet på min tinnitus

Bent har tinnitus men blev fortalt, at høreapparater ville kunne hjælpe. Det har også hjulpet at få høreapparater. Det har dog ikke kunne fjerne hans tinnitus, men så bruger han andre værktøjer til at flytte fokus, bl.a. med frekvensmusik på telefonen. Den musik kan sagtens afspilles, mens han er på arbejde, og han kan stadig høre, hvad der foregår omkring ham. Musikken er en stor hjælp og aflastning.
Bent og Tove har både dejlige børn og børnebørn, og de er begge nået den alder, hvor de arbejder mindre og nyder livet mere. Tiden går med både hus, have og familie og forskellige ture ud i landet med både camping og kroophold, der også indeholder cykelture. Familiesamværet har altid fyldt meget, og nu skal det have endnu mere plads. Som Bent også siger, så skal han (med mere lyd på) nu også kigge lidt i gemmerne på værkstedet, hvor der ligger både frimærker og kuglepenne, som han har samlet gennem de sidste mange, mange år. ”Med frekvensmusik i ørerne og lyd på høreapparaterne, så jeg også kan høre familien i baggrunden, bliver det ganske fornøjeligt,” siger han afslutningsvis.

Jeg vil gerne betale lidt for at høre godt

Bent har aldrig overvejet at få hjælp via den offentlige høreklinik. Han har – fra sidelinjen – set den hjælp, andre har fået gennem det offentlige og har konkluderet, at det er for bøvlet og ventetiderne. Han har derfor hele tiden været forberedt på gerne at ville betale en egenbetaling ud over det offentlige tilskud for sine høreapparater mod at kunne få den nyeste teknologi inklusiv fri service og hjælp til justeringer. Som han siger, så betaler vi også for vores briller. Nogle betaler mere end andre – afhængig af hvilken kvalitet, man gerne vil have, og nogle vælger den gratis udgave (som det offentlige tilskud lige nøjagtig dækker). Jeg valgte Syddansk høreklinik, fordi jeg kunne få præcis den kvalitet og type høreapparat, jeg havde udset mig – men noget billigere end jeg kunne finde andet sted.

Et godt råd fra Bent til dig, der overvejer at få høreapparater

”Se så at komme afsted! Jeg siger gerne til alle, jeg taler høreapparater med, at vi ikke skal have noget med herfra. Det er snart 45 år siden, at jeg fik at vide, at der ikke var noget, jeg kunne gøre for at høre bedre. Jeg er så taknemmelig for, at den verden der har åbnet sig for mig, så til dig, der går og trækker det i langdrag. Det kan ikke betale sig at vente, og når vi ikke skal have noget med herfra, kan vi også godt tillade os at købe et par rigtig gode høreapparater. Det handler om vores livskvalitet …”

Copyright 2019: Syddansk Høreklinik